Waarom het vervangen van uw groepenkast belangrijk is?
Bij het plaatsen van een warmtepomp, zonnepanelen en in sommige gevallen ook bij het installeren van een airconditioning, gaan veiligheid en kwaliteit voor alles. Uw groepenkast, de elektra in uw meterkast, moet berekend zijn op het totale benodigde vermogen. Een verkeerde calculatie kan leiden tot ongewenst afschakelen en soms zelfs brand. Als we tijdens ons adviesgesprek constateren dat het aanpassen van uw meterkast niet voldoende is, adviseren wij om de gehele groepenkast te vervangen. U kunt altijd rekenen op een eerlijk advies, waarbij we veiligheid hoog in het vaandel hebben.
We doen dit dus niet voor de verkoop maar gewoon voor de veiligheid. En ja, uw huidige groepenkast heeft het altijd prima gedaan maar na 30-40 jaar vertonen ze verborgen gebreken, die je niet ziet als je de kap er niet afhaalt, en zijn ze vaak aan vervanging toe. Hoe meer apparatuur (denk hierbij aan airconditioning met hoog vermogen, warmtepomp, elektrische auto’s) hoe meer vermogen er doorheen gaat. Dat houdt in dat uw groepenkast geschikt moet zijn voor de hoge gelijktijdigheid van al deze belastingen.
Vaak gaat het om de volgende zaken:
- Hoofdschakelaar: Volgens de normering moet u in één handeling de spanning van uw woning af kunnen halen.
- Aardlekschakelaar: Volgens de NEN1010 mogen er maximaal 4 groepen achter een aardlekschakelaar. Wanneer dit er 5 of meer zijn resulteert dit in het sneller afslaan van de aardlekschakelaar.
Het kan daardoor gebeuren dat u de gehele groepenkast dient te vervangen.
Welk type meter is geschikt voor zonnepanelen?
Er zijn verschillende type meters voor in de groepenkast beschikbaar om de opbrengst van de zonnepanelen te berekenen. Zo ziet u hoeveel stroom u teruglevert aan het stroomnet. De meest voorkomende zonnepanelenmeters zijn:
- Ferrarismeter: De meest gebruikte meter in Nederland. Leveren de zonnepanelen meer stroom dan u verbruikt? Dan draait dit apparaat uw meter automatisch terug. Wanneer de zonnepanelen zijn geplaatst, de zon schijnt en u geen energie slurpende apparatuur aan heeft staan (zoals de stofzuiger of wasmachine), dient u te controleren of de meter terugdraait. Als dit het geval is, is alles naar behoren aangesloten.
- Slimme meter: Deze meter wordt aan alle Nederlandse huishoudens aangeboden. Heeft u al een Ferrarismeter in uw meterkast hangen? Dan adviseren wij om deze, wanneer hij nog goed werkt, te laten hangen. Hiermee krijgt u namelijk gegarandeerd dezelfde prijs voor uw zelfgeproduceerde energie als voor de gekochte energie.
- Digitale meter met teruglevering: De meter registreert hoeveel er aan het net kan worden teruggeleverd en is zeer geschikt.
- Twee meters zijn niet geschikt voor zonnepanelen. Heeft u een van deze twee meters in uw meterkast, dan adviseren wij u om deze laten vervangen als u zonnepanelen plaatst.
- Digitale meter zonder teruglevering: deze registreert de teruglevering aan de netbeheerder niet
- Analoge meter zonder draaischijf: deze is ongeschikt om te salderen of teruglevering te registreren.
Tips voor uw groepen- en meterkast:
Wel doen:
- Laat alle werkzaamheden aan uw groepenkast uitvoeren door een erkend installateur.
- Laat uw groepenkast regelmatig nakijken door een elektrotechnisch installateur.
- Zorg voor goede ventilatie. Wanneer uw meterkast ook een voorziening voor gas heeft is het zelfs verplicht. Ventilatie zorgt er bij een eventuele gaslekkage voor dat het gas wordt verdund.
- Test uw aardlekschakelaar twee keer per jaar.
- Plaats een rookmelder in uw meterkast.
- Leg een zaklamp in of naast uw meterkast, zodat u altijd licht bij de hand heeft als de stroom uitvalt.
Niet doen:
- Gebruik uw meterkast niet als opslagruimte, dit is gevaarlijk. Spullen kunnen de meterkast beschadigen, brand veroorzaken of verergeren en de ventilatie blokkeren.
- Ga niet zelf sleutelen aan uw groepenkast. Regelmatig breekt er brand uit in een meterkast, als gevolg van overbelasting of kortsluiting. Vaak is de bewoner zelf de schuldige. Denk aan het niet goed installeren van modems, routers en draadloze/ bedrade netwerken voor inbraak of brandmelding. De brandgevoeligheid ligt dan meestal aan te dunne bedrading of verkeerd montagemateriaal.
Een groepenkast vervangen moet zorgvuldig worden gedaan. De oude groepenkast moet op een juiste en veilige manier worden verwijderd. Het is van belang om hiervoor specialisten te raadplegen. Bij ons kunt u terecht voor diverse elektrotechnische installaties in zowel kantoren als huizen.