• Al 30 jaar totaalinstallateur
  • Expert op het gebied van klimaatoplossingen
  • Maatwerk voor particulier en zakelijk
  • Al 30 jaar totaalinstallateur
  • Expert op het gebied van klimaatoplossingen
  • Maatwerk voor particulier en zakelijk

Veelgestelde vragen over airconditioning

Wilt u meer weten over airconditioning? Onze adviseurs helpen u graag op weg door een antwoord te geven op de meestgestelde vragen uit de praktijk. Heeft u aanvullende vragen? Vul dan het formulier in zodat een van onze adviseurs persoonlijk contact met u kan opnemen.

Werking airconditioning

Airconditioning werkt op het principe van drukverschil en luchtcirculatie

Een airconditioner bestaat uit twee delen, het zogeheten splitsysteem, een binnendeel en een buitendeel. Dunne leidingen zorgen voor de onderlinge verbinding van de apparatuur. Het binnendeel zorgt voor circulatie van de lucht in de ruimte en neemt ongewenste warmte op. Het buitendeel geeft deze warmte af aan de buitenlucht. Bij dit proces wordt bovendien vocht aan de ruimte onttrokken, wat eveneens een verkoelend effect oplevert.

Hoe werkt een warmtepomp

Ja, nieuwe modellen airconditioning hebben meerdere functies. Naast koelen kunnen ze ook verwarmen, zuiveren, ontvochtigen en ventileren. Een airconditioning kan dus in de koudere maanden gebruikt worden om de woning deels mee te verwarmen.

Het koudemiddel is het hart van het aircosysteem of de warmtepomp. Het verdampen van het koudemiddel zorgt voor het onttrekken van de warmte uit de ruimte en het condenseren voor het afgeven van de warmte aan de buitenlucht. Het optimale koudemiddel zorgt niet alleen voor de hoogst mogelijke efficiëntie en het gewenste temperatuurbereik, maar moet ook voldoen aan huidige en toekomstige veiligheidseisen rond brandveiligheid, giftigheid en wettelijke milieueisen onder meer betreffende de bijdrage aan de opwarming van de aarde en het aantasten van de ozonlaag.

Koudemiddelen zijn op hoofdlijnen ingedeeld in synthetische en natuurlijke koudemiddelen. De synthetische
koudemiddelen zijn HFK’s (gefluoreerde of F-gassen) en HFO’s. De huidige airco’s hebben HFK’s als koudemiddel.
Deze hebben een broeikaseffect, waardoor er Europese regelgeving voor HFK’s is, die stuurt op het terugfaseren van het gebruik van deze koudemiddelen.

Een airco koelt door middel van koelmiddel. De vloeistof verdampt tijdens het koelproces, waardoor er steeds minder koelmiddel in het toestel zit. Als uw toestel minder begint te koelen of als u de airco langere tijd niet hebt gebruikt, is het nodig om het koelmiddel te laten bijvullen. Dit mag u niet zelf doen. Hiervoor kunt u bij Air Group terecht.Onderhoud Airco

Een airconditioning is in principe niet ongezond. Maar er zijn wel wat zaken waar u rekening mee moet houden. Het is belangrijk om de luchtstroom niet op uw lichaam te richten. Ook adviseren wij om de temperatuur niet te laag in te stellen. Zorg ervoor dat het verschil in temperatuur tussen binnen en buiten niet meer dan ongeveer 5 graden is. Anders heeft u een grotere kans om verkouden te worden.

Daarnaast is het belangrijk om het airconditioningsysteem goed te onderhouden.

Lucht/lucht warmtepompen kunnen allergieën verlichten, omdat ze de allergenen in het filter van de warmtepomp kunnen opvangen en zo de kwaliteit van de ingeademde lucht kunnen verbeteren. De meeste lucht/lucht warmtepompen houden je niet alleen warm en koel, maar halen ook verontreinigende stoffen, pollen en stofdeeltjes uit de lucht.

 

Gebruik airconditioning

Ja, uw airconditioning heeft periodiek onderhoud nodig. Een installatie die veel wordt gebruikt heeft periodiek onderhoud nodig om optimaal te kunnen blijven functioneren.

U kunt bij Air Group terecht voor uitgebreide informatie, specifieke tips en natuurlijk voor een servicecontract of het eenmalig laten uitvoeren van een onderhoudsbeurt.

U kunt hier meer over lezen in:

Service en onderhoud airconditioning

Welke airconditioning u nodig heeft, hangt af van uw wensen en situatie. Zo heeft u bij een vaste airconditioning keuze uit een single split of een mutli-split airconditioning. Deze zijn beschikbaar met verschillende vermogens. Het is goed om vooraf te bepalen hoeveel ruimtes u wilt verkoelen. Dan weet u of u een single split airconditioning (één ruimte) of multi-split airconditioning nodig heeft (meerdere ruimtes). Vervolgens moet gekeken worden hoeveel vermogen de airconditioning nodig heeft om de ruimte goed te kunnen verkoelen. Daarbij is zowel de inhoud van de ruimte en de mate van isolatie belangrijk. Onze adviseur kan u hier altijd bij helpen.

Het is niet noodzakelijk om ramen en deuren dicht te houden als het systeem werkt. Wel is het nodig dat hier bij de bepaling van het koelvermogen van een airconditioning rekening mee gehouden wordt. Als er veel ramen en deuren openstaan, beïnvloedt dit natuurlijk wel het energieverbruik.

Een airconditioning is een warmtepomp en warmtepompen zijn duurzame apparaten die een belangrijke rol hebben in de energietransitie. Wanneer u de airconditioning alleen gebruikt voor koeling, is er wel sprake van elektriciteitsgebruik dat er eerst niet was, dit zou u als milieuonvriendelijk kunnen zien. Gebruik van de airconditioning als (bij)verwarming is heel efficiënt. Het rendement van de airconditioning is namelijk minimaal 3 keer zo hoog als dat van uw cv-ketel!

Is mijn woning geschikt voor een warmtepomp?

Of uw meterkast moet worden aangepast is afhankelijk van het totaal benodigde vermogen. Een verkeerde calculatie kan leiden tot ongewenst afschakelen of soms zelfs brand. Bij ons adviesgesprek zullen dit met u beoordelen en u van het juiste advies voorzien.

Lees er meer over in:

De meterkast: ‘Het hart van uw woning’

De levensduur van een airconditioning is gemiddeld tussen de 15 en 20 jaar. Hierbij is het uiterst belangrijk dat u iedere twee jaar onderhoud laat uitvoeren om dit te verwerkelijken. Wij adviseren u om het airconditioningsysteem na een periode van 15 tot 20 jaar te vervangen.

 

De buitenunit kan aan de buitenmuur of op het dak gemonteerd worden. Daarbij moet rekening gehouden worden
met de volgende aandachtspunten:

  • Kies een plek die stevig genoeg is om het gewicht en de trillingen van de unit te weerstaan en waar het
    werkingsgeluid niet wordt versterkt, werk indien nodig met trillingsdempers;
  • Kies een plaats waar de hete lucht uit de unit of het door de unit geproduceerd geluid de buren van de
    gebruiker niet kunnen storen;
  • Vermijd plaatsen naast een slaapkamer en dergelijke, zodat het geluid dat de unit maakt tijdens de werking
    geen overlast veroorzaakt;
  • Er moet overal voldoende ruimte zijn om de unit naar en van de installatieplaats te brengen;
  • Er moet voldoende plaats zijn voor luchtdoorstroming en er mogen zich geen belemmeringen rond de
    luchtinlaat en -uitlaat bevinden;
  • De buitenunit heeft een afvoer, plaats niets onder de unit dat niet vochtig mag worden

Meer informatie over onze airconditioning

Assortiment airconditioning