Is mijn woning geschikt voor een warmtepomp?
De eerste vraag die u uwzelf moet stellen is: is mijn woning en afgiftesysteem daar wel geschikt voor een warmtepomp? De factoren die het belangrijkste zijn, is mijn woning voldoende geïsoleerd en voldoet mijn afgiftesysteem (radiatoren of vloerverwarming) aan de eisen die warmtepomp heeft.
1. Isolatie van uw woning
Eén van de belangrijkste factoren die bepalen of een warmtepomp in uw woning geplaatst kan worden, is de isolatiewaarde van uw woning.
- Niet of slecht geïsoleerd: Een slecht geïsoleerde woning verliest veel warmte. Tocht komt binnen door naden en kieren in de gevel, het dak of de vloer wat ervoor zorgt dat de temperatuur in huis minder aangenaam aanvoelt. Hierdoor bent u sneller geneigd de thermostaat een graadje hoger te zetten en verbruikt u meer energie dan eigenlijk nodig is. Doordat de benodigde cv-temperatuur hoog is levert een “lage temperatuur” warmtepomp weinig rendement en is dus niet interessant.
- Goed tot zeer goed geïsoleerd: een warmtepomp is goed toepasbaar. U kunt 100% gasloos verwarmen door te kiezen voor een All-Electric warmtepomp. Is uw cv-ketel nog als nieuw en niet aan vervanging toe? Dan kunt u kiezen voor een hybride opstelling waardoor u in de toekomst eenvoudig kunt overstappen naar All-Electric, dus volledig van het gas af. Het enige wat u dan hoeft te doen is uw cv-ketel (als deze op z’n einde is) eruit halen en een boilervat voor uw warmwater erbij plaatsen.
2. Afgiftesysteem-verwarmingssysteem
Vloerverwarming
Als u warmtepomp zegt … zegt u bijna ook al ‘vloerverwarming’.
Vloerverwarming is in ons land, het meest geschikte afgifte-systeem voor een warmtepomp.
Een woning met vloerverwarming is zeer geschikt voor verwarming met een warmtepomp, omdat de benodigde cv-temperatuur erg laag is: bijvoorbeeld 35℃. Er zijn verschillende typen vloerverwarming. Het is daarom wel belangrijk om te weten hoe het systeem is ontworpen: Is de vloerverwarming bedoeld als hoofdverwarming of als bijverwarming? Het verschil zit hem in de onderlinge afstand tussen de buizen in de vloer. Bij hoofdverwarming zitten ze dichter bij elkaar dan bij bijverwarming. Wanneer uw vloerverwarming als bijverwarming hebt, zijn er vaak nog een paar (kleine) radiatoren toegevoegd. In veel huizen is er op de benedenverdieping vloerverwarming aanwezig en op de verdiepingen erboven radiatoren.
Radiatoren
Hoge temperatuurverwarming. Bij hoge temperatuurverwarming (HTV) wordt het water dat door de radiatoren stroomt, verwarmd tussen de 60 en 80˚C.
Zijn mijn bestaande radiatoren geschikt voor een warmtepomp? Doe de 50˚C test.
U kunt zelf vrij eenvoudig testen of uw bestaande radiatoren geschikt zijn voor de combinatie met een lucht/water warmtepomp of grond/water warmtepomp.
- Zet hiervoor de watertemperatuur van uw cv-ketel voor het verwarmen van de woning op 50˚C. Let op, het verlagen van deze temperatuur is niet bij alle cv-ketels even gemakkelijk. Lukt het niet vraag dan je installateur om dit voor je te doen.
- Vervolgens laat u de thermostaat continu op de gewenste temperatuur staan, bijvoorbeeld op 20˚C. Je kunt eventueel ’s nachts de temperatuur met een paar graden verlagen. Uw woning wordt nu continu verwarmd op een gelijkmatig en lagere temperatuur. Net zoals dat bij een warmtepomp gaat.
Blijft uw woning ook bij temperaturen buiten onder de 0˚C goed op temperatuur? Dan kunt u zonder problemen een warmtepomp laten installeren. Krijgt u het niet warm en comfortabel met bovenstaande test?
In dit geval zou u ervoor kunnen kiezen om met een “hoge temperatuur” warmtepomp te werken en hoeft u uw bestaande radiatoren niet te vervangen. Wel heeft het de volgende nadelen:
- Duurder in aanschaf
- Hoger energieverbruik
Warmtepomp in combinatie met LT radiatoren.
Lage temperatuur radiatoren werken perfect samen met een warmtepomp. Ze geven zowel stralingswarmte als convectiewarmte door middel van de geïntegreerde ventilatoren.
Met convectie wordt hier bedoeld de verplaatsing van lucht. Doordat de verwarmde lucht opstijgt, komt er steeds weer nieuwe lucht langs de warme radiator en zo wordt de hele ruimte voorzien van warmte.
Deze LT radiatoren zijn in staat lage aanvoertemperaturen om te zetten in temperaturen die zeer aangenaam zijn. Lage temperatuur radiatoren doen dit ook nog eens heel snel en gebruiken bovendien minder energie dan traditionele radiatoren.
U kunt er ook voor kiezen om te investeren in Lage Temperatuur radiatoren in combinatie met Lage Temperatuur warmtepomp in plaats van een Hoge Temperatuur warmtepomp.
3. Beschikbare ruimte binnenshuis en buitenshuis
Bij een All-Electric warmtepomp moet bij de beschikbare ruimte rekening gehouden worden met plek voor een boilervat. Dit boilervat is nodig, omdat een All-Electric warmtepomp, naast verwarming, zorgt voor warm water in de keuken en badkamer. Het warme water wordt opgewarmd en opgeslagen in het boilervat. Er zijn ook All-Electric warmtepompen waarbij de boiler in het binnen deel zit.