Wanneer u zonnepanelen plaatst, heeft u ook omvormers nodig. Deze omvormers zijn nodig om gelijkstroom die de zonnepanelen opwekken om te zetten naar wisselstroom. Wisselstroom is de stroom die u nodig heeft om de apparaten in uw huis te laten functioneren. Daarnaast kunt u ook gebruik maken van optimizers. Een optimizer wordt onder ieder zonnepaneel geplaatst en zorgt voor een beter rendement zodra er schaduw op uw zonnepanelen valt.
Er zijn verschillende soorten omvormers. In de basis zijn er twee hoofdtype omvormers:
- Module omvormer (of seriële omvormer); waarbij alle zonnestroom via de zonnepanelen en de bekabeling naar een module gestuurd wordt die in uw woning wordt geplaatst.
- Micro omvormer; ook wel paneelomvormers genoemd. Ieder paneel heeft zijn eigen kleine omvormer.
Wat is een omvormer?
De omvormer kunt u het beste zien als het hart van uw zonnepaneleninstallatie. Een standaard omvormer ziet er uit als een kast ter grote van een goede schoenendoos. Zonnepanelen leveren gelijkstroom, dit is elektrische stroom met een constante stroomrichting. Om dit bruikbaar te maken voor uw apparaten in huis en voor het stroomnet wordt een omvormer gebruikt om er wisselstroom van te maken. Wisselstroom is het soort stroom wat ook wordt geleverd door de reguliere stroomleveranciers en wat dus uit uw stopcontact komt.
De stroom die u niet gebruikt in huis kan op deze manier teruggeleverd worden aan het energienet. Dit overschot kunt u nu nog salderen.
Er drie typen omvormers, elk met hun voor- en nadelen.
String-omvormers
String-omvormers zorgen voor de omvorming van een serie aan elkaar geschakelde zonnepanelen (string). Op deze manier kunt u uw zonnepanelen opdelen in stukken waar geen schaduw valt en delen waar wel schaduw valt. Ook als er zonnepanelen in verschillende richtingen worden geplaatst, bijvoorbeeld een deel op het oosten en een deel op het westen, is dit de ideale oplossing.
Voordelen
- Als er schaduw valt op bepaalde delen van het dak is dit een goedkopere oplossing dan de micro-omvormers.
Nadelen
- Bij schaduw iets meer verlies van opbrengst ten opzichte van micro-omvormers.
Centrale omvormers
Centrale omvormers zijn de standaard oplossingen voor daken zonder schaduw waarbij één vlak in één richting ligt.
Voordelen
- Goedkoper dan String-omvormers en micro-omvormers. Het is ook de meest simpele oplossing.
Nadelen
- Mocht er een zonnepaneel defect raken dan kan dat gevolgen hebben voor het hele systeem (en dus de totale opbrengst). Het is verder een intensieve klus om een defect te traceren aangezien ieder zonnepaneel doorgemeten moet worden.
Micro-omvormers:
Bij Air Group bieden wij micro omvormers aan van het merk Enphase.
Dit type omvormers wordt ook wel paneelomvormers genoemd. Deze zorgen ervoor dat ieder paneel zijn eigen kleine omvormer krijgt.
Voordelen
- Makkelijk uit te breiden omdat u geen centrale omvormer meer heeft.
- Er staat geen ‘kast’ in huis, maar elke zonnepaneel krijgt zijn eigen mini omvormer achter het paneel.
- Per paneel kunt u achterhalen wat de opbrengst is. Dit betekent dat u ook snel kunt zien welk paneel minder produceert of zelfs defect is.
- Vooral bij daken met schaduw op sommige plekken zijn micro-omvormers ideaal.
- Lange levensduur en lange garantie.
Nadelen
- Hogere kosten; de prijs ligt iets hoger wat weer voor een langere terugverdientijd zorgt.
Werking micro-omvormers en schaduw op uw dak.
Waar plaatst u de omvormer?
In de ideale situatie is de afstand naar de zonnepanelen en de afstand naar meterkast zo klein mogelijk. De reden hiervoor is dat in de kabels altijd weerstand optreedt en er dus verlies in opbrengst ontstaat. Hoe dikker de kabel hoe minder verlies, maar hier staat dan weer tegenover dat deze kabels duurder zijn
Het is wenselijk is het om de omvormer op een stofvrije en vochtarme plek te hangen. Zowel stof als vocht kunnen van invloed zijn op de levensduur. Over het algemeen kan een omvormer in een omgevingstemperatuur tot 40 graden goed functioneren. Houd er echter wel rekening mee dat de omvormer zelf ook warmte produceert en dit goed moet kunnen afvoeren. Ventilatie is dus heel belangrijk!